En av de största flugorna inom träning de senaste åren är en form av löpning som enligt förespråkarna är den mest naturliga. Det rör sig om barfotalöpning, vilket något paradoxalt inte behöver innebära att man springer utan skor.

De som förespråkar barfotalöpning brukar ta följande som utgångspunkt: trots att den tekniska utvecklingen går framåt, och trots att kunskaperna om ergonomi och medicin blir större, så minskar inte skadorna hos löpare. Blir löparskorna inte bättre, eller är det kanske rent av så att det över huvud taget inte är bra med skor? Åtminstone inte med traditionella löparskor. Våra förfäder sprang troligen barfota, och detsamma gjorde Abebe Bikila när han vann maratonloppet vid OS i Rom 1960. Tarahumarafolket i nordvästra Mexiko springer än idag långa sträckor i sandaler med tunna sulor, s.k. huaraches.

Alltså borde även moderna människor i västvärlden springa barfota, tycker förespråkarna. Dessvärre finns det idag många underlag som kanske inte är så sköna att springa på, som grus och asfalt. Därför har det utvecklats en ganska stor marknad för barfotaskor. Detta är löparskor med tunna sulor, och liten nivåskillnad mellan främre och bakre delen av skon. Det finns många specialiserade märken inom detta segment, även om de stora jättarna, som Nike, naturligtvis också försöker profitera på trenden. Nikes varianter ser dock mer ut som traditionella löparskor, medan de mer specialiserade märkena har skor med tår i sitt sortiment.

Finns det nackdelar?

Alla är naturligtvis inte övertygade om barfotalöpningens fördelar. Många skulle invända att det faktum att skadorna inte minskat beror på andra faktorer, som det faktum att de flesta människor blir mer och mer stillasittande, sover mindre och äter sämre. Detta sätter spår på knän, benhinnor och annat, och leder till att skadorna bland löpare inte minskar, även om de traditionella löparskorna blir bättre och bättre.

Dagens nyheter berättar om en studie av barfotalöpare, som visar att barfotalöpare drabbas av andra skador än de som springer i traditionella skor. Den som vill prova barfotalöpning bör därför ta det försiktigt i början.