Att ett barn får cancer är svårt nog för en förälder, men att båda får det – hur går det ens att hantera?

Lina Rahal vet, hennes två tvillingdöttrar fick båda cancer. Marlene, den första att insjukna, fick 1802723-knee-painleukemi som tvååring och när hon äntligen var färdigbehandlad drabbades syster Mary av samma sjukdom. De hade tre månader cancerfritt mellan sjukdomarna, det hela är svårt att förstå. Det var i benet som cancern först visade sig, då barnet haltade men läkarna kunde inte hitta vad som var fel på benet. När hon sen också började halta på det andra benet började man undersöka ytterligare och då såg man att hon hade blåmärken vilket ledde till att att man förstod att det mest troligt var leukemi. Leukemi är en av världens farligaste sjukdomar, som kan leda till snabb dödlighet och ibland kan patienten gå bort även med cytostatikabehandling. Så om du känner av att du har problem med ont i ben eller dylik kan det vara bra att undersöka, även om det mest troligt inte beror på cancer. Mest troligt kommer läkaren att skicka hem dig efter undersökningen med rådet att köpa lite Ipren så kommer du må bra sen, men det är självklart bäst att kolla istället för att ignorera. Smärtstillande kan köpas på http://www.apomera.se/ipren.

Ett annat exempel på när det varit problematiskt för en kvinna som haft bensmärtor är den kvinna som det rapporteras om i den här artikeln från Expressen. Kvinnan i fallet hade då höft- och bensmärtor som läkaren sa var diskbråck. Man gav då kvinnan uppmaningen att kämpa på och bara äta smärtstillande, men elva dagar senare upptäcktes det att kvinnan hade en blodförgiftning som drabbat samtliga organ – förutom hjärta och hjärna, som tur var. Tillståndet var livshotande och läkaren har fått mycket stark kritik för sitt hanterande av ärendet.

Kontakta vårdguiden

Om du upplever problem kan du alltid ringa till vårguiden för att se vad de tror att smärtan beror på. Men det är alltid bra att besöka en läkare om du efter en längre tid inte känner dig bättre, och oavsett vilket kräva att hen undersöker dig ordentligt. Bara för att vara riktigt säker!