Vintern kommer med ett löfte om vackra, skimrande och kalla dagar. Men för oss som bor lite längre söderut vankas nog mest ett halvårigt grådaskkalas ändå. Vi vill välja täta skor som håller ute fukt och slask, men samtidigt vill vi våra benen och fötterna och hålla dem luftiga. Hur ska man lyckas behålla sina fötter glada och fina? Att fila och bada fötterna är inte alltid helt optimalt – det beror helt på vad dina fötter för tillfället lider av.  

Den 18 februari är det fotens dag. Har du sprickor och sår i dina fotsulor ska du undvika att fila dem. Tyvärr är det en vanlig uppfattning bland folk att fila fötterna efter ett bad hjälper mot allt. Det är ett ganska tidskrävande och jobbigt företag, som dessutom kan förvärra dina problem. Det finns smarta universalkrämer på apoteket du kan fråga efter, och sedan kan du tänka på följande.

Undvik trånga skor och byt strumpor ofta

Precis som underrubriken lyder är det bra att inte tvinga i sina fötter ett par trånga skor. Det leder kanske främst till liktornar. Då kan du hålla på och fila i all evighet, men byter du inte ut dina skor kommer det inte hjälpa. Rådfråga med din skohandlare om vilken storlek på vinterskorna du ska ha, och prova dem med ett par bra, luftiga strumpor. Det är viktigt att tänka på att välja rätt strumpor. Du kan alltid varva strumpor under dagen, jobbar du stillasittande kan det vara bra att varva med stödstrumpor för extra ben- och fotvård.

Ja, och apropå strumpor. Fotsvett i sig luktar ingenting, men i kontakt med bakterier och smuts börjar det avge den där speciella lukten som bara fotsvett har. För att undvika det är det bra att varva sina ytterskor med ett par inneskor på jobbet.

Tar man inte hand om sina liktornar kan man faktiskt få problem med både knän och ben, så lägg alltid en extra omtanke på fotvården!